U bevindt zich op: Home nl Goedkeuring en Toelating Producttoelating

Toelating producten

Bedrijven die producten met biociden in de handel willen brengen, moeten een aanvraag voor toelating indienen bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Het verloop van dergelijke aanvragen is vastgelegd in de Europese Biocidenverordening, die sinds 1 september 2013 van kracht is.

In bepaalde gevallen is nog steeds de eerdere wetgeving (de Nederlandse Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden of de Europese Biocidenrichtlijn) van toepassing. Het is belangrijk om te weten welke wet van toepassing is, dit kunt u nagaan met behulp van het hiervoor bestemde stroomschema.

Aanvraag indienen

Wanneer de nieuwe Europese Biocidenverordening van toepassing is, dient u uw aanvraag in te dienen bij het European Chemical Agency (ECHA) in Helsinki.

Aanvragers van producttoelating dienen hun aanvragen onder de nieuwe Europese Verordening in te dienen via het Europese informatiesysteem R4BP. Er zijn dus geen Nederlandse aanvraagformulieren meer.

Als u een aanvraag wilt doen onder de Biocidenverordening, kunt u contact opnemen met de helpdesk van het Ctgb.

Aanvraagtypen

Om een toelating of verlenging van een toelating te verkrijgen voor een biocide kunt u kiezen uit verschillende aanvraagtypen:

  • Nationale toelating
  • Unietoelating
  • Wederzijdse erkenning (WE)

Kosten

De tarieven voor producttoelating vindt u op de website van het Ctgb.

Zoeken:

Service