U bevindt zich op: Home nl Nieuws Bestrijding exotische muggen nu ook mogelijk in woonwijk

Bestrijding exotische muggen nu ook mogelijk in woonwijk

Voor de bestrijding van exotische muggen zijn biociden nodig die geen toelating hebben voor de Nederlandse markt. Om deze biociden toch te kunnen gebruiken, verleent het ministerie van Infrastructuur en Milieu een vrijstelling voor een aantal middelen onder specifieke omstandigheden. De lopende vrijstelling gold alleen voor de locaties van bedrijven voor gebruikte banden. Nu zijn echter ook dergelijke exotische muggen aangetroffen in onder andere een woonwijk in Veenendaal. Om ook hier deze muggen te kunnen bestrijden, is de vrijstelling uitgebreid.

Invasieve exotische muggen, waaronder de Aziatische tijgermug, kunnen ernstige ziekten overdragen. Dergelijke muggen worden bestreden om vestiging te voorkomen. Op de Nederlandse markt zijn hiervoor geen toegelaten biociden beschikbaar, mede omdat de marktvraag zo laag is, dat het niet winstgevend is om een toelating aan te vragen. Om toch dergelijke biociden toe te kunnen passen verleend het Ministerie van IenM hiervoor een vrijstelling.

Bij eventuele toepassing van biociden op basis van deze vrijstelling op ‘overige locaties’ zoals in bij een vrachtwagenrecyclingbedrijf in Weert en een woonwijk in Veenendaal gelden een aantal voorwaarden. Zo moet de noodzaak voor de bestrijding blijken uit een advies van het RIVM en de NVWA, moet een strategie worden gekozen met de minste milieubelasting en moet na afloop de werkwijze en het behaalde resultaat worden gerapporteerd.

Meer informatie: Staatscourant.

Zoeken:

Service