U bevindt zich op: Home nl Nieuws Nieuwe beleidsregel voor naamgeving biociden

Nieuwe beleidsregel voor naamgeving biociden

Er geldt een nieuwe beleidsregel voor naamgeving van biociden en gewasbeschermingsmiddelen. Deze beleidsregel geeft een nadere uitwerking aan de Europese regelgeving, waar onder de biocideverordening. De beleidsregel is op dinsdag 18 oktober in de Staatscourant gepubliceerd. Hiermee is de bestaande beleidsregel, die gebaseerd was op de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, vervangen.

Uitgangspunt blijft dat de naam van een gewasbeschermingsmiddel of biocide bij consumenten niet tot verwarring mag leiden over de identiteit, risico’s of werking van het middel. Bijvoorbeeld namen mogen ook als je ze uitspreekt, niet hetzelfde klinken ook al verschilt de schrijfwijze.

Ook mag een bestrijdingsmiddel bijvoorbeeld niet eufemistisch een ‘reinigingsmiddel’ genoemd worden, en mag er geen verwarring optreden met de naam van de werkzame stof (bijvoorbeeld Ethanol) of de werking van het middel (bijvoorbeeld Algen- en mosverwijderaar), waardoor de schijn gewekt wordt dat werkzame stof en middel of werking en middel hetzelfde zijn, zodat die gemonopoliseerd kunnen worden als handelsnaam.

Bij twijfel of een handelsnaam voldoet aan dit beleid, beslist het Ctgb of de naam wordt toegestaan.

Meer informatie

Nieuwsbericht Ctgb

Staatscourant: volledige beleidsregel

 

Zoeken:

Service