U bevindt zich op: Home nl Nieuws Paraffineolie voor behandeling eieren geen biocide

Paraffineolie voor behandeling eieren geen biocide

De omvang van ganzen- en meeuwenpopulaties kan worden beheersd door de eieren met paraffineolie te behandelen ('egg oiling'). De Europese Commissie heeft besloten dat deze producten geen biociden zijn.

Lidstaten kunnen de Europese Commissie vragen uitspraak te doen of een specifiek product een biocide is, of niet. Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Commissie gevraagd of paraffineolie, gebruikt om eieren van nestelende vogels zoals ganzen en meeuwen te behandelen, een biocide is. Het doel van de behandeling is de omvang van de vogelpopulaties te beheersen om de kans dat vogels in en rond luchthavens botsen met luchtvaartuigen te verkleinen. Door het behandelen van de eieren met olie raken de poriën van de eierschalen verstopt, waardoor het ontwikkelende embryo geen zuurstof krijgt en stikt.


De Commissie is van mening dat paraffineolie als een fysieke belemmering werkt voor de ademhaling van het te bestrijden organisme. De werkzame stof heeft in deze toepassing geen chemische of biologische werking. Omdat paraffineolie alleen op fysieke of mechanische wijze werkzaam is, voldoet het niet aan de definitie van een biocide uit de Biocidenverordening.


Het besluit over deze producten is vastgelegd in een Uitvoeringsbesluit.
 

Zoeken:

Service