U bevindt zich op: Home nl Nieuws Publieke consultatie voor vervanging stof voor drinkwaterdesinfectie

Publieke consultatie voor vervanging stof voor drinkwaterdesinfectie

Belanghebbenden kunnen bij ECHA informatie indienen over alternatieven voor werkzame stoffen die voor vervanging in aanmerking komen. Het gaat om de stof PHMB (Polyhexamethylene biguanide). ECHA wil informatie over alternatieven voor toepassing van de stof in producten voor het desinfecteren van drinkwater voor mens en dier (productsoort 5). De stof is niet eerder voor dit doel goedgekeurd.

Het Biocidal Products Committee (BPC) van ECHA gebruikt de verzamelde informatie bij het opstellen van een advies aan de Europese Commissie. Dit advies gaat over de goedkeuring van de stof. Als PHMB wordt goedgekeurd, krijgt het de aantekening dat het een stof is die in aanmerking komt om te worden vervangen.

De gevaarseigenschappen van PHMB zijn de reden van de aantekening. De stof is zeer persistent (blijft lang aanwezig in het milieu) en giftig.

Wanneer de stof voor vervanging in aanmerking komt, zal bij de producttoelating van middelen met deze werkzame stof een vergelijkende evaluatie worden uitgevoerd. Indien er geschikte alternatieven of vervangende producten voor de toepassing zijn, wordt de toelating beperkt of verboden.

Omdat de stof mogelijk voor vervanging in aanmerking komt, wint ECHA informatie in over alternatieven of vervangende stoffen door middel van de publieke consultatie. Belanghebbenden kunnen deze informatie tot 21 maart 2016 indienen bij ECHA.

Meer informatie:

ECHA: Public consultation on potential candidates for substitution

Zoeken:

Service