U bevindt zich op: Home nl Nieuws Deadline aanvraag voor plaatsing actieve stof in biocidenproduct

Deadline aanvraag voor plaatsing actieve stof in biocidenproduct

Uiterlijk 1 september 2016 moeten bedrijven een aanvraag hebben ingediend voor plaatsing (goedkeuring) van de actieve stof in biocidenproducten die destijds niet onder de biocidenrichtlijn vielen maar die nu wel onder de biocidenverordening vallen.

Deze deadline betreft twee groepen stoffen:

  • Werkzame stoffen in voedselcontactmaterialen die aan het oppervlak werkzaam zijn, zoals antimicrobiële stoffen die verwerkt zijn in plastic snijplanken om deze een antibacterieel oppervlak te geven (producttype 4, disinfectie van materialen die in aanraking kunnen komen met voedsel).
  • In situ gegenereerde werkzame stoffen, gemaakt uit stoffen die zelf niet onder de richtlijn vielen omdat ze niet op de markt worden gebracht, of omdat voor die stoffen niet geclaimd word dat ze als biocide gebruikt konden worden. Een voorbeeld is ozon, gegenereerd uit zuurstof in de lucht (producttype 5, disinfectie van drinkwater).

Bedrijven kunnen een dossier over de actieve stof indienen bij ECHA via de R4BP 3. Indien een aanvraag niet is ingediend voor de deadline mag het product na 1 september 2017 niet meer op de markt zijn.

Deze verplichting geldt alleen voor werkzame stoffen die beschikbaar waren op de markt of gebruikt werden in biociden op 1 september 2013, toen de biocidenverordening van kracht werd.

Lees meer

ECHA

Zoeken:

Service